12 HTML pealkirjad ja tekstilõigud

Pealkirjad

Nagu tavalistes tekstides, ajalehtedes ja mujal, kasutatakse ka veebilehtedel pealkirju. Kokku saame kasutada kuute erineva tähtsusastmega pealkirja ning nende kirjeldamiseks kasutatakse märgendeid <h1> kuni <h6> (tulenevad ingliskeelsest sõnast heading), kus <h1> on kõige tähtsam pealkiri ning <h6> on kõige vähemtähtsam pealkiri.

<h1>Kõige tähtsam pealkiri</h1>
<h2>Natuke vähem tähtsam pealkiri</h2>
<h3>Tähtsuselt kolmas pealkiri</h3>
<h4>Tähtsuselt neljas pealkiri</h4>
<h5>Tähtsuselt eelviimane pealkiri</h5>
<h6>Kõige vähemtähtsam pealkiri</h6>

Pealkirjade määramine HTML dokumendis on olulise tähtsusega kuna otsimootorid (näiteks Google Search, Bing jm) kasutavad pealkirju veebilehtede struktuuri ja sisu indekseerimiseks. Samuti on pealkirjad olulised veebilehele tulevate kasutajate seisukohalt kuna kasutajad haaravad veebilehe sisu esialgu tihti ainult pealkirjade põhjal.

Pealkirjade stiil

Kõikidel <h1> kuni <h6> pealkirjadel on oma vaikeväärtusena määratud kindel suurus. Me saame seda aga soovi korral muuta kasutades stiili (style) atribuuti ja kirjatüübi suuruse (font-size) omadust:

<h1 style="font-size:40px;">Esimese taseme pealkiri</h1>

Horisontaalne eraldamine | horisontaaljoon

<hr> element määratleb tekstis ära temaatilise pausi või ülemineku ühelt teemalt teisele. Enamasti kuvatakse <hr> elementi kui horisontaalset joont.

<h1>See on pealkiri</h1>
<p>See on tekstilõik</p>
<hr>
<h1>See on teine pealkiri</h1>
<p>See on teine tekstilõik</p>

Tekstilõigud

Tavalist teksti saab HTML dokumenti ka lihtsalt teiste elementide vahele kirjutada kuid selleks, et seda ka korralikult kujundada saaks, kasutatakse lõigu elementi <p> (paragraph). Tekstilõigud algavad alati uuelt realt ning brauserid lisavad tekstilõigu ette ja järele automaatselt teatud koguse tühja ruumi.

<p>Lõigu jagu teksti</p>
<p>Teise lõigu jagu teksti</p>

NB! Lisades teksti sisse lisatühikuid või reavahetusi, eemaldab brauser need automaatselt.

Reavahetus

Vajadusel saab tekstilõigule lisada manuaalse reavahetuse , mille puhul alustatakse uut rida kuid jätkub sama lõik. Selleks kasutatakse elementi  <br> (break), millel pole eraldi lõpumärgendit:

<p>tekst ühel real <br> tekst jätkub uuel real<p>

Enesekontroll (3 küsimust)

Litsents

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Veebidisain by Koostaja: Mikk Oad; Tekst: Andrus Rinde, Mikk Oad is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Jaga seda raamatut