34 CSS

CSS (Cascading Style Sheets) – astmelised stiililehed on keel, milles märgitakse üles veebilehtede kujundus. Vastavate reeglite järgi pannakse kirja, kuidas erinevaid HTML elemente peab näitama (värvid, teksti font, suurus jne). CSS-i võib kasutada html faili sees aga ka välise failina (laiendiga css).

Kasutades välist stiililehte (css fail) saab veebilehe sisu ning kujunduse lahus hoida, mis lihtsustab veebilehe loomist ja hilisemat muutmist. Veebilehe kujunduse muutmiseks pole hiljem tarvis üle vaadata terve HTML dokumendi kõiki elemente vaid piisab ainult CSS faili muutmisest või asendamisest.

Sama stiililehte võib kasutada terve veebilehestiku erinevate lehtede jaoks ning siis saab terve veebilehestiku kujunduse vaid ühe faili muutmisega ringi teha.

Nimetus kaskaad (cascading) tuleb sellest, et mitu erinevat stiili kogutakse kokku üheks. Stiile võetakse arvesse järgmises järjekorras, kus viimane on kõrgeima prioriteediga:

  1. Veebilehitseja vaikestiil (Browser Default). Ka veebilehitseja sätetes on määratud kuidas veebilehe elemente näidatakse, kui veebilehe autor pole ise midagi määranud, siis kasutataksegi veebilehitseja vaikestiili.
  2. Väline stiil ehk stiilileht ehk lingitud CSS fail (External Style Sheet).
  3. Sisemine stiil ehk HTML elemendi <head> osas defineeritud stiil (Internal Style Sheet).
  4. Reastiil, konkreetse HTML elemendi sees määratud stiil (Inline style).

Sarnaselt HTML-dokumentidele saab ka CSS faile valideerida! Selleks on vahend näiteks aadressil: http://jigsaw.w3.org/css-validator/

Litsents

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Veebidisain by Koostaja: Mikk Oad; Tekst: Andrus Rinde, Mikk Oad is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, except where otherwise noted.

Jaga seda raamatut